Share Button

7

Umorul este contagios. Rasul este mult mai contagios decat orice tuse, stranut, sau viroza. Cand rasul este impartasit, se leaga prietenii, iar oamenii traiesc stari de fericire, bucurie si prietenie. Hohotele de ras declanseaza, de asemenea, modificari fizice sanatoase in organism. Umorul intareste sistemul imunitar, creste energia, diminueaza durerea, si te protejeaza de efectele nocive ale stresului. Asadar, rasul este cel mai bun medicament, mai ales ca este distractiv, gratuit si usor de utilizat.

”Simtul umorului este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le ai pentru a te asigura ca starea de spirit si cea emotionala spijina intru totul sanatatea organismului”, spune Paul E. McGhee.

Nimic nu functioneaza mai eficient decat rasul

Rasul este un antidot puternic la stres, durere si conflict. Nimic nu functioneaza mai bine si mai eficient in a restabili echilibrul organismului decat un ras bun si sanatos. Umorul lumineaza poverile, retrezeste increderea, te conecteaza cu ceilalti, iti confera instantaneu o stare pozitiva si o privire mai optimista asupra prezentului.
Avand o asa mare putere de vindecare si de regenerare, rasul este o resursa extraordinara pentru a depasi problemele, a consolida relatiile si a mentine sanatatea fizica si psihica.

Astfel, iata cateva sugestii pentru care rasul este benefic pentru sanatate:

• Rasul relaxeaza intregul corp. Un ras bun, copios reduce tensiunea fizica si stresul, lasand muschii relaxati aproximativ 45 de minute.

• Intareste sistemul imunitar. Hohotele de ras reduc hormonii de stres si cresc celulele sistemului imunitar si anticorpii care lupta impotriva infectiilor, imbunatatind, astfel, rezistenta la boli.

• Rasul declanseaza eliberarea de endorfine, substante chimice naturale care dau buna dispozitie organismului. Endorfinele promoveaza sentimentul de bunastare si pot calma temporar durerea.

• Protejeaza inima. Hohotele de ras imbunatatesc functia vaselor de sange si creste fluxul, lucruri care pot proteja impotriva unui atac de cord sau a altor probleme cardiovasculare.

Rasetele si umorul te ajuta sa-ti mentii sanatatea emotionala

Hohotele de ras te fac sa te simti bine. Cu siguranta ai observat ca sentimentul pe care il ai atunci cand razi ramane in mintea si in corpul tau momente bune dupa ce ai incetat sa mai razi. De aceea, se spune ca umorul te ajuta sa ai o atitudine pozitiva, optimista, mai ales in situatiile dificile, precum dezamagiri sau pierderi. Mai mult, rasul iti da putere si curaj sa gasesti noi resurse de sens si speranta in viitorul tau. Chiar si in cele mai pline de stres situatii, un simplu zambet te poate face sa te simti mai bine. Si cum acesta este contagios, chiar si numai la auzul unuia, creierul tau reactioneaza.

Iata care sunt conexiunile intre ras si sanatatea mintala:

• Hohotele de ras dizolva emotiile dureroase, reducand la maximum starile de anxietate, suparare si tristete.

• Rasul te ajuta sa te relaxezi si sa-ti incarci bateriile. El reduce stresul si creste energia, permitandu-ti sa ramai concentrat si sa realizezi mult mai multe.

• Umorul schimba perspective. Iti permite sa vezi situatiile dintr-o perspectiva buna, mai putin amenintatoare. O perspectiva plina de umor creeaza o distanta psihologica, care te poate ajuta sa eviti starile de coplesire.

Beneficiile sociale ale rasului

Rasul este unul dintre cele mai eficiente instrumente in pastrarea relatiilor. E adevarat ca toate emotiile construiesc legaturi puternice in ceea ce priveste relatiile de durata, insa hohotele de ras mai au un punct forte, acela ca ofera bucurie, fericire si vitalitate. De asemenea, umorul este o modalitate puternica si eficienta de a vindeca resentimente, dezacorduri si dureri. E stiut faptul ca rasul este capabil sa uneasca, si chiar a facut acest lucru, in cele mai dificile perioade.
Daca adaugi relatiei tale de iubire umor si situatii amuzante, cu siguranta te vei putea lauda cu o relatie plina de satisfactii. Beneficiile umorului si a rasetelor iti permit sa fii mai spontan, sa te eliberezi de inhibitii, sa-ti exprimi adevaratele sentimente si sa te simti confortabil cu cei din jur.

Condimenteaza-ti viata cu umor si rasete

Rasul este dreptul nostru din nastere, este o parte naturala a vietii. Sugarii incep zambind in primele saptamani de viata si rad cu voce tare in primele luni de la nastere. Chiar daca nu ai crescut intr-o familie in care rasul sa fi fost un sunet comun, poti invata sa razi in orice etapa a vietii.

Iata cateva cai prin care poti incepe:

• Zambeste. Zambetul este inceputul rasului si, ca si acesta, zambetul este contagios. Specialistii in terapia prin ras sustin ca este posibil sa razi, chiar daca nu se intampla nimic amuzant in jurul tau. Acelasi lucru este posibil si in cazul zambetului.

• Numara lucrurile pozitive. Fa o lista cu lucrurile pozitive din viata ta. Simplu fapt ca le pui pe o lista, te ajuta sa te detasezi de intamplarile negative si te vei surprinde zambind in timp ce iti amintesti.

• Cand auzi rasete, indreapta-te spre acel loc. Alege sa stai in preajma oamenilor care rad si intretin atmosfera. Te vei contagia cu buna dispozitie si umor si vei uita de toate problemele.

• Presara umor in conversatii. O gluma buna sau o intamplare haioasa destind atmosfera si aduc zambetul pe buzele tuturor. Conversatia devine mai relaxata si participantii mai deschisi si mai pozitivi.

Cum sa-ti dezvolti simtul umorului

O caracteristica esentiala care te ajuta sa razi este aceea de a nu te lua prea in serios. Cu totii cunoastem topologia omului care ia totul in serios si nu gusta nicio gluma. Nu, asa nu trebuie sa fii. Bineinteles, exista unele evenimente care in mod evident nu pot fi luate in ras, insa in cele mai multe situatii din viata noastra nu exista sentimente coplesitoare de tristete sau bucurie.

Iata cateva trucuri prin care sa privesti partea luminata a situatiilor:

• Rade de tine. Savureaza momentele jenante si fa haz de necaz. Priveste cu umor situatiile penibile. Acest lucru te ajuta sa-ti imbunatatesti atat starea ta de spirit, cat si pe cea a celor din jurul tau.

• Inconjoara-te de lucruri amuzante. Pune un biletel cu o fata zambitoare pe birou, o fotografie cu tine sau apropiatii tai in situatii amuzante sau o jucarie care-ti aminteste de copilarie.

• Pastreaza lucrurile in perspectiva. Multe lucruri in viata sunt in afara puterii tale de control, cum ar fi comportamentul altor persoane.

De aceea, nu incerca sa iei totul pe umerii tai. Va fi o incercare nesanatoasa si neproductiva.

• Gestioneaza corect stresul. Acesta este un impediment major in ceea ce priveste umorul si rasul. Urmareste comportamentul copiilor si imita-i. Cateodata, chiar simpla observare a lor iti imbunatateste starea de spirit.

Foloseste terapia prin ras pentru a depasi provocarile si a-ti schimba viata

Capacitatea de a rade, de a te distra, nu numai ca-ti face viata mai placuta si mai relaxanta, dar, de asemenea, te ajuta sa-ti rezolvi mai usor problemele, sa te conectezi cu altii si sa fii mult mai creativ. Oamenii care reusesc sa-si condimenteze viata cu umor si zambete sunt mai deschisi la tot ceea ce este nou si mai hotarati sa-si rezolve problemele.

Viata te pune in fata unor provocari prin care fie scoate tot ce e mai bun din tine, fie te utilizeaza ca pe o jucarie. Atunci cand tu devii problema, si iei totul prea in serios, iti va fi greu sa gandesti dincolo de granite si iti va fi si mai greu sa iei deciziile corecte. Insa atunci cand te joci in mod creativ cu problemele, poti sa transformi totul intr-o oportunitate pentru invatare si crestere.

Joaca cu problemele este o chestiune naturala pentru copii, sustin specialistii. Atunci cand sunt confuzi sau le este teama, ei au capacitatea de a-si integra problemele intr-un joc. Acest lucru le confera un sentiment de control si o oportunitate de a experimenta noi solutii. Incearca si tu un astfel de joc si rezultatul va fi pe masura.

Daca rasul, umorul si jocul vor deveni parti integrante ale vietii tale, creativitatea va inflori si vei avea parte de experiente inedite alaturi de prieteni familie si cunoscuti. Rasul iti ofera o alta perspectiva asupra vietii, una din care sa poti vedea partile ei bune si luminoase.

Sursa

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Website