1. Ce este?
2. La ce foloseste?
3. Caracteristici
Grafologia se defineste ca studiul si analiza scrisului de mana, mijlocul de descifrare a personalitatii umane, de la stari emotionale simple (bucuria), la lucruri intime precum sensibilitatea sau frustrarea sexuala. Scrisul de mana si amplasarea lui in pagina exprima impulsurile specifice fiecarui individ.
Termenul a aparut in 1895 cand Jean Hyppolite Michon a inventat cuvantul “grafologie” din limba greaca astfel:
– graph inseamna a scrie / eu scriu
– logos inseamna doctrina / teorie
Este o metoda des folosita in angajarea si recrutarea personalului, interviuri si selectii, consiliere si planificare a carierei, analizarea caracterului personalelor care incalca legea.
Utilizand peste 300 de criterii de interpretare a scrisului, grafologii trebuie sa dea dovada si de abilitati psihologice.
INCLINAREA SCRISULUI
Inclinarea spre dreapta este specifica oamenilor activi, grabiti, iubitori si incurajatori, dornici de comunicare dar deseori manipulativi, cordiali sau bagareti.
Inclinarea spre stanga indica o directionare catre mama sau trecut. Se intalneste mai des la femei, la persoane marcate de un dezechilibru in relatia cu parintii exprimand emotivitate, rezervare, nevoia de sinceritate fata de sine. Deseori apeleaza la resentimente cand sunt fortate sa-ti asume angajamente.
Scrisul drept, neinclinat indica independenta, autocontrol; specific persoanelor rigide, metodice.
RANDURILE/LINIILE
Randurile ascendente sunt cele care se ridica in centru si coboara spre sfarsit.
Intalnite la persoane optimiste, ambitioase, vorbarete, cu dorinta de a progresa; isi fac meseria cu mult entuziasm.
Randurile descendente sunt cele care coboara in mijloc si se ridica spre sfarsit. Specifice persoanelor pesimiste, usor de descurajat care isi incep activitatea fara tragere de inima dar devin entuziaste la final.
Randurile drepte sunt intalnite la oameni cu multa vointa, uneori rigizi.
Randurile neregulate, care se ridica doar spre sfarsitul propozitiei, mai ales in josul paginii, se intalnesc la personalitati puternice, oameni foarte curajosi.
Randurile care coboara doar la sfarsit, mai ales in josul paginii se intalnesc la oameni cu caracter slab, care se supara repede, se ingrijoreaza usor; predispusi la stres.
ZONA SCRISULUI
In medie, scrisul oamenilor cuprinde cate 3mm pe fiecare zona (inaltime totala de 9mm).
Zona superioara (literele l,t,h,b,d) indica modul in care se gandeste, ambitiile si idealurile, imaginatia, mandria, parerile, vointa in realizarea obiectivelor.
O inaltime medie exprima gandirea temeinica, folosirea imaginatiei in scop creativ
O zona superioara foarte extinsa caracterizeaza persoanele cu asteptari sau sperante nerealiste
Daca este foarte lata/larga arata tendinta de a visa, de a amplifica idei si aspiratii
O inaltime mica exprima infranarea imaginatiei, concentrare doar pe indeplinirea stricta a sarcinii sau activitatii curente
Zona inferioara (literele f,g,j,p,q,y) evidentiaza modul de manifestare a lucrurilor si evenimentelor care nu au ajuns inca la cunostinta celui care scrie.
O linie inferioara dreapta arata nerabdarea in finalizarea activitatii incepute.
Buclele semirotunde indica dorinta de evitare a agresivitatii si confruntarilor directe.
Buclele pline, rotunde, apasate sunt intalnite la persoane energice, senzuale, cu potential de a face bani.
Alternarea buclelor exprima instabilitatea emotionala si/sau sentimentala.
Zona mijlocie (literele a,c,e,I,m,n,o,r,s,u,v,w) reflecta rutina cotidiana, comportamentul in societate, preferintele si lucrurile dezagreabile, motivatiile sociale si profesionale, ego-ul si sinele.
Bolta (zona de mijloc a scrierii este rotunjita in sus) este specifica persoanelor loiale, protectoare, independente, demne de incredere, metodice; uneori secretoase, incapatanate, ipocrite. Cea mai importanta caracteristica a lor este solidaritatea fata de grup.
Ghirlanda (bolta inversata) intalnita la persoane active, carora le place sa fie de ajutor .
Stilul unghiular (stil analitic, cu linii ascutite) – oameni care stiu sa-si exploateze si valorifice talentele si abilitatile la locul de munca si in afaceri.
Firul de ghem – persoane vioaie, usor adaptabile dar evazive si lipsite de rabdare; nu obisnuiesc sa initieze actiuni dar participa cu placere ; prefera mai intai sa observe si apoi sa ia decizii ; eficiente in activitati ce implica colectarea si sortarea informatiilor.
Stilul ondulat este un amalgam al celorlaltor stiluri de scris si se intalneste la oameni capabili si maturi din punct de vedere mental, apti sa faca fata problemelor diverse.
FORMA LITERELOR
Literele mari caracterizeaza persoanele deschise, extrovertite, increzatoare, cu atentie distributiva.
Literele mici – persoane ganditoare, care reflecta indelung, au preocupari intelectuale si nivel mare de concentrare; se focalizeaza asupra detaliilor si dau rezultate maxime cand se ocupa de o sarcina pe rand.
Literele rotunjite indica o persoana lenesa, capricioasa, care uraste sa munceasca mult, dar stie sa respecte regulile; iubitoare de pace; vorbeste mult dar face putin.
Literele tip (scris drept, simplu) – persoane practice, muncitoare, meticuloase, rezervate.
Literele ascutite – persoane pline de viata, de energie dar care nu suporta criticile; doresc sa conduca dar o fac cu agresivitate; isi doresc rezultate imediate. Scrisul prea ascutit indica o persoana cu interes financiar ; scrisul moderat ascutit o persoana afectuoasa, inteleapta, cu experienta de viata.
Literele egale – oameni grijulii, care nu-si neglijeaza indatoririle; absorbiti de
detalii.
Literele inegale – persoane indecise dar de incredere; aleg mereu calea cea mai usoara.
Literele care se maresc – comportament restrictionat; persoane dornice de afirmare, care doresc sa munceasca si sa obtina rezultate pe cai cinstite.
Literele care se micsoreaza – oameni cu tact, prietenosi, onesti in afaceri; stiu sa se foloseasca de relatiile pe care le au.
Scrisul mic, delicat, elegant – persoane fara abilitati de comunicare (cu exceptia catorva apropiati); se integreaza greu in viata sociala; au abilitati intelectuale, simt ascutit al observatiei ; meticuloase, metodice.
Scrisul foarte mic (sub 2mm)– personalitate artistica ; oameni care intra in detalii in orice fac, se specializeaza intr-un singur domeniu, au un singur scop in viata si nu irosesc timp si energie cu alte activitati.
Scrisul mediu – oameni metodici, echilibrati, cu minte sanatoasa ; stiu sa se descurce in afaceri; pot avea deficiente educationale.
Scrisul mare (peste 3mm) – persoane afectuoase, cu minte activa ; demne de incredere, cu influenta asupra celor din jur ; vorbarete; acorda multa atentie sarcinilor pe care le au de indeplinit.
Scrisul foarte mare – persoane impunatoare, care se simt importante; nu suporta criticile.
Scrisul constant, cu litere de aceeasi marime – minte metodica.
Scrisul cursiv (cand literele fiecarui cuvant sunt legate intre ele) – caractere ferme, care stiu sa iasa in evidenta, sceptice, perfectioniste, cu atitudine pozitiva.
Scrisul spart (cateva litere deconectate) arata abilitatea de a judeca caracterul uman; persoane inteligente, cu gandire uniforma si mici sclipiri de inspiratie; intuitive, cu talent artistic.
Scrisul intrerupt (toate literele deconectate) – oameni creativi, care traiesc in propriile iluzii; iubitori de arta si natura.
Scrisul mic si inghesuit – oameni foarte expresivi, precauti in privinta banilor, suspiciosi.
Scrisul spatiat intre cuvinte (cand literele sunt foarte departate) – persoane extravagante, exhibitioniste,foarte active din punct de vedere social, dependente de viata buna, risipitoare.
Scrisul apasat – angajare, daruire, devotament; seriozitate.
Scrisul foarte apasat – persoana inhibata, tensionata, iritata; poate avea izbucniri temperamentale cand este criticata; obisnuieste mai intai sa actioneze apoi sa-si puna intrebari; des intalnit la criminalii cu sange rece.
Scrisul putin apasat – sensibilitate fata de cei din jur, empatie; specific femeilor.
Scrisul variabil, cand apasat, cand usor apasat caracterizeaza persoanele cu vitalitate scazuta.
SPATIUL DINTRE LITERE
Reflecta nevoia de socializare, folosirea intuitiei in relatiile sociale.
Literele unite sunt intalnite la persoane cu gandire logica, sistematica.
Cand cea mai mare parte a literelor nu este conectata – nevoia de a fi remarcat, de a se simti important, de a se exterioriza fara constrangeri de orice natura; evitarea integrarii in grupuri/colectivitati.
Spatierea normala – persoane care nu se grabesc, informale, clare in gandire si comportament, echilibrate, corecte in afaceri.
Spatierea mare – persoane metodice, grijulii, inteligente, cu caracter puternic.
Spatierea mica – persoane dinamice, dornice de socializare.
Descresterea marimii literelor indica indemanare.
Cresterea marimii literelor indica sinceritate.
SPATIUL DINTRE RANDURI
Spatiul mare caracterizeaza persoanele cu dorinta de a sta deoparte, de a privi lucrurile in perspectiva; tendinta de a avea o viata ordonata, sistematica.
Spatiul mic este specific oamenilor care se implica profund in ceea ce fac, se integreaza usor in grupuri/colectivitati; stiu sa-si pastreze calmul in situatii tensionate.
MARGINILE PAGINII
Tendinta de a nu lasa niciun spatiu lateral indica dorinta de apropiere fata de oamenii din jur fara a face vreo discriminare.
Marginea din stanga reflecta radacinile, inceputurile, familia.
Un spatiu mare caracterizeaza persoanele timide sau foarte orgolioase;
O margine larga arata dorinta de progres; specifica oamenilor care tind sa se arunce cu capul inainte;
Marginea ingusta exprima prudenta, teama de implicare in activitati noi fara o pregatire prealabila.
Marginea din dreapta reflecta modul in care percepem oamenii din jur si viitorul. Un spatiu mare exprima teama de necunoscut.
Marginea superioara – telurile si ambitiile.
Marginea inferioara – energia, instinctul, simtul practic.
UNGHIUL / PANTA SCRISULUI
Orice panta sub 55 grade este considerata patologica.
Panta intre 60-70 grade – persoane sensibile, emotive, cu multa imaginatie; devin agresive la cea mai mica provocare; se entuziasmeaza usor.
Panta intre 70-80 grade reflecta generozitatea.
Panta intre 80-90 grade exprima natura cordiala, atitudinea prietenoasa.
Panta peste 90 grade caracterizeaza oamenii analitici, egoisti, inexpresivi dar sinceri si de incredere.
Panta de 100 grade intalnita la oameni cu caracter supus, controlabili, nu fac fata stresului.
Panta de 120 grade specifica persoanelor reci, increzute, fara respect fata de cei din jur.
Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti daca ma puteti ajuta cu o descriere a unei persoane care mi-a scris o felicitare de ziua mea (25 iulie a.c.) dar pe care nu o cunosc prea bine (deocamdata).
Daca raspunsul dvs. este afirmativ, va rog sa imi spuneti si care este tariful pentru acest serviciu important pentru mine.
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cu deosebita consideratie,
Doina Anastase
0765440584