Share Button

14

”Orice prost poate sa stie. Scopul este sa intelegi” (A. Einstein), ”Prostii sunt inzestrati cu o scula care tine loc de inteligenta: siretenia!”(P. Tutea), ”Prostia are talentul de a fi insistenta” (A. Camus). Acestea sunt cateva dintre zicerile celebre despre prostie si inteligenta, care au ramas in mentalul colectiv.

Psihologii spun ca natura ne-a pus, in mai multe ”cosuri”, bagajul necesar adaptarii vietii in societate, scrie Adevarul.

Inteligenta cognitiva, morala si inteligenta emotionala sunt formele in care natura (sau Dumnezeu, depinde din ce unghi doresti sa privesti lucrurile) a daruit fiecaruia potentialul de adaptare a vietii in societate. Psihologul clujean Daniel David spune ca inteligenta cognitiva ne ajuta sa ne adaptam si mai mult, sa avem succes si sa evoluam (asta daca nu o avem la un nivel foarte crescut), morala atrage suport din partea comunitatii si ajuta la integrare, la fel ca si inteligenta emotionala. ”Unii le au pe toate trei si astfel vorbim de personalitati remarcabile. Altii le au partial si in diverse combinatii. Astfel reusesc sa se adapteze eficient la viata. In plus, inteligenta cognitiva, morala, inteligenta emotionala nu este niciuna in formatul „totul sau nimic”, ci in diverse gradatii, facand astfel combinatiile dintre ele foarte complexe. Insa, ramane cert faptul ca reusita in viata este prezisa cel mai bine de un nivel crescut al inteligentei cognitive. Daca aceasta este dublata si de autodisciplina, succesul si adaptarea pot sa fie si mai bune”, afirma Daniel David.

„Cei prosti (ca trasatura) au un comportament inteligent doar din greseala, greseala care se repeta rar. (…) Acei a caror prostie deriva dintr-o boala si/sau au totusi o intelegere minimala a conditiei lor trebuie sustinuti si protejati pentru o calitate a vietii cat mai buna. Cei eruditi si cu diplome trebuie sa fie infruntati, astfel incat impactul lor asupra mersului societatii sa fie minimal. Acest lucru se poate face doar intr-o societate in care functioneaza meritocratia. Lasa-l pe prost sa fie fericit, dar nu il aduce in pozitii de putere in societate. (…) Asadar daca esti mai aproape de sapiens, asuma-ti un cod moral si un rol activ in societate si nu uita ca inamicul progresului si, in final, al fericirii tale si a altora asemeni tie este prostul (mai ales prostia ca trasatura)”, mai scrie Daniel David in cartea sa.

Testul care-ti spune cum stai

Daca vreti sa-ti calculezi IQ-ul si sa vezi cat cum stai cu inteligenta exista o sumedenie de teste psihologice la cabinetele de specialitate. ”Spre exemplu, exista o corelatie ridicata intre inteligenta acelorasi persoane la varsta de 7 sau 11 ani si la cea de 70+ . Exista mai multe forme de inteligenta, care variaza diferit in functie de varsta. In general, exista o crestere a scorurilor inteligentei fluide (cea care este mai aproape de „potentialul intelectual”), cristalizate (cea care este mai aproape de „factorii invatati”, precum cunostinte) si generale (combinatia celor doua) pana la 20-24 de ani, dupa care urmeaza un platou pana la 34/35 de ani. Dupa 34/35 de ani scorul la inteligenta fluida scade rapid, iar cel inteligentei cristalizate scade mai lent, inteligenta generala avand astfel tot un patern descendent”, explica psihologul clujean. Potrivit acestuia, cercetarile arata ca oamenii inteligenti tind sa formeze cupluri impreuna, in acest context ”inteligenta contand mai mult decat trasaturile de personalitate si chiar anumite trasaturi fizice, de inaltime si greutate”.

Daniel David ofera sfaturi comportamentale pentru prostie si inteligenta sub forma unor ”pastile psihologice”.

Pentru cei ”mai inspre” inteligent (sapiens):

  • evita cele opt ispite (impulsivitate, neglijenta, amanare, ambivalenta, automatism, excese, experienta, tentatii) ca sa nu ai puseuri de prostie
  • daca iti pasa de societate si de oameni lupta impotriva prostiei (inteligentul erou)
  • daca nu iti pasa de societate si vrei doar sa ai o viata personala linistita, evita sa arati inteligenta in fata prostului (dar vei fi un inteligent las)

Pentru cei ”mai inspre” prost (stupidus):

  • accepta acest lucru
  • aminteste-ti mereu acest lucru, dar si ca fericirea nu depinde de inteligenta
  • lucreaza pentru a fi fericit, nu pentru a fi performant
  • respecta-i pe cei inteligenti si fa-ti-i prieteni
  • fixeaza-ti scopuri realiste care pot fi atinse cu mijloacele pe care le ai
  • acumuleaza cunostinte pentru a fi macar un prost destept/expert”.

Sursa

Va multumesc,
No tags for this post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Website