Matthieu Ricard, in cartea sa, „Arta Meditatiei” ne da cateva idei despre cum sa devenim mai fericiti si sa ne bucuram mai mult de viata, cu ajutorul meditatiei.
- O minte sanatoasa trebuie sa fie ca o oglinda – chipurile pot sa se reflecte in oglinda dar nici unul nu ramane. Foloseste aceeasi tehnica si cand vine vorba despre ganduri: lasa-le sa treaca prin mintea ta dar nu te gandi prea mult la ele.
- Este imposibil sa opresti gandirea dar focalizarea asupra unui anumit sunet sau asupra curgerii respiratiei calmeaza mintea, daruind mai multa claritate. Controlul mintii nu inseamna sa limitezi libertate ci sa nu fii sclavul gandurilor tale. Gandeste-te ca e ca si cum mai degraba carmesti barca ta decat sa o lasi in voia valurilor.
- Fii constient – fii atent la respiratia care intra si iese. Daca observi ca mintea o pleaca la plimbare, adu-o usor inapoi cu blandete, focalizandu-te pe respiratie. Asta este Mindfulness, constienta prezenta. Poti sa o folosesti si cu alte senzatii pentru a te re-aduce in „acum” in loc sa te pierzi in trecut sau sa bantui in viitor. Poti sa te focalizezi pe caldura sau pe sunetele pe care le auzi.
- Odata ce ai deprins aceasta abilitate, poti sa o folosesti pentru a cultiva calitati cum ar fi bunatatea sau sa rezolvi emotii negative. Cu totii am trait o iubire sfasietoare dar aceasta de obicei dureaza aproximativ 15 secunde. Poti folosi forta si puterea fenomenala a acestei stari si o poti focaliza asupra meditatiei. Daca simti ca se pierde, o poti re-aprinde in mod constient.
- Exact ca exersarea cantatului la pian, practicarea a 20 de minute pe zi are un impact mult mai mare in timp comparativ cu practicarea a doar cateva secunde. Perseverenta si practica regulata este la fel de importanta. Exact ca si cum ai uda o planta.
- Poti folosi meditatia pentru a te distanta de gandurile negative. „Poti sa privesti experienta ta ca pe un foc ce arde. Daca esti constient de furie, nu mai esti furios. Cand esti constient de anxietatea pe care o traiesti, nu mai esti anxios, esti doar constient.” Atunci cand devii constient de aceste emotii, nu le mai intretii si astfel se vor domoli pana cand dispar de tot.
- In doar o luna de zile vei observa mari beneficii cum ar fi reducerea nivelului de stres si o stare generala de bine precum si schimbari la nivel cerebral. Cei care spun ca nu au timp sa mediteze ar trebui sa se mai uite odata la lista de beneficii: „Merita sa investesti 20 de minute pe zi daca iti ofera toate resursele pentru a face fata la tot ce ai de intampinat in restul de 23 de ore si 40 de minute ramase din zi.” „Nu ma crede pe cuvant. Cerceteaza singur, cu inima deschisa si vezi rezultatele. Asta a tot incercat Budismul sa daruiasca – mecanismul fericirii si suferintei. Este o stiinta a mintii”
Sursa: http://www.dailymail.co.uk/
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi
No tags for this post.